Pagina Principală

Meresti

Este localitatea cea mai nordica a microregiunii si a doua comuna dupa marimea populatiei din vechiul Scaun al Odorheiului. Este asezata la sud de muntii Harghitei in valea paraului Homorodu-Mic, fiind imprejmuit la nord si la vest de munti acoperiti cu paduri de brad. Contele Teleki József in 1799 scria despre Meresti: „este un sat unitarian tare frumos si mare; care este între apele Varghisului si Homorodului”.
Comuna Meresti este asezat la hotarul dintre zona muntoasa si a dealurilor înalti, de la platoul Harghitei de Sud pana la dealurile specifice ale bazinului Transilvaniei, în directia NE-SV, avand lungimea de 22 km., si latimea cuprinsa între 5-8 km. Suprafata totala de 11.250 ha cuprinde 3.600 ha de padure, 3.250 ha de pasuni, 2.800 ha de fanete si doar 800 ha de teren arabil.

Felhívás!

Tisztelt homorodalmási lakosok!

Az idei Homoradalmási Barlangfesztivál a “Debating challenges, strengthening European dimension” cimet kapta amely idén szeptember 1 – 5. között kerül megrendezésre és amelyre 4 magyarországi testvértelepülésről érkeznek vendégek.

A rendezvény fő témái:

  1. Az EU, történelmének és diverzitásának jobb megértése
  2. Az euroszkepticizmus megértése
  3. Európai Unió jövője és kihívásai

Mindezek mellett számos olyan tevékenységre került sor, melyek során a résztvevő települések megismerik egymás folklorisztikus, gasztronómiai és kulturális értékeit. A programok a különböző korosztályok (gyerekek, fiatalok, felnőttek) igényeinek megfelelően lesznek kialakítva.

Kérünk minden homorodalmási lakost hogy népszerúsítse a rendezvényt minél nagyobb számban vegyenek részt a programokon.

plakat_almas
Befejeződött a homorodalmási barlangfesztivál a “Debating challenges, strengthening European dimension” amelyre több mint 600 an vettek részt, 4 testvértelepülésről érkeztek vendégek Magyaralmás (Magyarország), Tokod (Magyarország) községből, Jót s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesület, Géberjén (Magyarország) községből, valamint Csemadok Egyesület, Cata (Szlovákia) községből.

Az 5 napos renzezvényen amely szeptember 1-5 között zajlott bemutatók, kerekasztal beszélgetések, ötletbörzék, koncertek, gyerekfoglalkozások, néptánc bemutatók, főzőverseny és sok más olyan program volt amelyen gyerekektől felnöttekig mindenki jól tudta érzni magát.

A szerteágazó programsorozat révén a résztvevőkkel sikerült megismertettni az Európai Unió multját és jelenét, az eurószkepticizmus fogalmát, valamint közösen terveztük, beszélgettünk az EU jövöbenni terveiről és feladatairól. A közösen töltött 5 nap hozzásegítette a résztvevőket egy közös európai öntudat kialakulásához, egymás kultúrájának a megismeréséhez, valamint az EU által kínált lehetőségek megismeréséhez.

kep_beszamolo

Köszönjük mindenkinek aki ellátogatott a rendezvényre és hozzájárult a jelenlétével a sikeres programhoz.